یکی از معروفترین ریواس های ایران ، ریواس نیشابور است که به خاطر آب و هوای نیشابور و سازگاری کامل این گیاه با این آب و هوا به عنوان مرغوبترین ریواس ایران شناخته می شود و معمولا در بخش های کوهپایه ای شهرستان نیشابور جزو محصولات زراعی به شمار میرود. در این مقاله تک کارت قصد داریم شما را کاملا با ریواس و خواص آن آشنا کنیم.
ریواس (نام علمی: Rheum) یا به فارسی افغانستان چوکری یا رواش گیاهی است از تیره هفتبندیان (Polygonaceae) بومی آسیا (به احتمال سیبری یا هیمالیا) که از سده شانزدهم در اروپا کشت میشد. نوشتهها حاکی از آن است که پیش از میلاد مسیح در چین به عنوان دارو مصرف میشد. ریواس در صنعت رنگسازی باعث تولید رنگ ریواسی میشود.
فهرست مطالب
ریواس
ریواس نامی برای گونه های مختلف گیاهان جنس Rheum بوده و منشاء آن آسیای شرقی است. به وجود ریواس در ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در کتب گیاهی چینی اشاره شده است و به صورت وحشی در مناطق کوهستانی و سرد نیمکره شمالی نظیر فلات تبت، ارتفاعات البرز ایران، ارتفاعات اروپا و.. می روید ( طاهری، ۱۳۹۳ ). ریواس در ایران و نیشابور از زمان های بسیار دور شناخته شده و به طور نمونه در بندهش یکی از متون کهن ایرانی به این گیاه با دید اساطیری اشاراتی شده و در کتب برخی سیاحان ایرانی و خارجی نیز از طعم و طراوت ریواس نیشابور توصیف ها شده است ( مؤید ثابتی ، ۱۳۵۵ ).
ریواس دارای ساقه های سفید، آبدار و ترش و مطبوع به ارتفاع ۸۰ سانتیمتر است که در سر ساقه های آن برگ بزرگ و پهنی شبیه پنجه مرغابی وجود دارد و تنها قسمت ساقه آن خوردنی است. از دیرباز درباره خواص دارویی ریواس مطالبی بیان شده، لیکن امروزه اثرات ضد ویروسی عصاره آن، خاصیت ضد انگلی گل آن، کاربرد ریشه و بذر آن در صنایع رنگرزی و تأثیر ریواس در پایین آوردن میزان کلسترول و فشارخون و نیز وجود املاح معدنی، پتاسیم، فیبرهای غذایی، ویتامین ث و. . مورد توجه می باشد.تک کارت
ریواس نیشابور
در منطقه نیشابور در ارتفاعات بینالود در بخش شمالی و شرقی دشت این گیاه به صورت خودرو در فصل بهار می روید که از بهترین و مرغوب ترین نوع آن در ایران محسوب می گردد و اغلب ساکنین روستاهای کوهپایه ای نیشابور در پرورش ریواس تبحر خاصی یافته اند. پیش از آغاز فصل بهار که ریواس تازه سر از خاک درمی آورد باید به منظور ممانعت از رسیدن نور به گیاه پای آن را سنگ چین نموده و یا با خاک آن را پوشاند تا دم برگ برای رسیدن به نور، طویل و رشد نماید. اوایل اردیبهشت تا اواخر این ماه برداشت ریواس از کوهپایه ها آغاز شده و علاوه بر مصرف آن به صورت میوه، ترشی و ماده افزودنی در غذاها با تبدیل و فرآوری آن به صورت نوشابه یا شربت، سوغات نیشابور برای گردشگران و حتی دیگر نقاط کشور و کشورهای خارجی ( خلیج فارس ) محسوب می گردد.تک کارت
خواص مصرف ریواس نیشابوری
درمان کبد چرب
مطالعه این بخش ها را از دست ندهید:
درمان آلزایمر
پیشگیری از سرطان و بیماری های قلبی
کمک به دستگاه گوارش
تقویت رنگ مو
کاهش کلسترول
کمک به هضم غذا
تقویت استخوانها
کمک به بهبود التهاب
کمک به سلامت قلب
مطالب مرتبط با گردشگری نیشابور
مضرات ریواس
هیچ ماده غذایی نیست که کاملاً بدون عوارض باشد. همان طور که میزان کافی از مصرف یک ماده میتواند خواص زیادی برای بدن داشته باشد، مصرف بیش از حد آن نیز به بدن آسیب میرساند و ریواس نیز از این قاعده مستثنا نیست. مضرات ریواس مربوط به وجود کلسیم اگزالات در این گیاه است. چنانچه ریواس پس از بهار برداشت شود، میزان اگزالیک اسید آن افزایش مییابد.تک کارت
کلسیم اگزالات، رایجترین شکل از اگزالیک اسید در گیاهان بوده و میتواند برای بدن مضراتی داشته باشد. کلسیم اگزالات در برگهای ریواس وجود دارد، اما ساقههای آن نیز میتوانند مقادیری از کلسیم اگزالات را در خود داشته باشند. با مصرف کلسیم اگزالات هیپراگزالوری یا افزایش اگزالات در خون اتفاق میافتد که وضعیتی حاد بوده و میتواند سبب تجمع کریستالهای کلسیم اگزالات در برخی از اندامهای بدن شود. افرادی که نسبت به این ماده حساسیت بیشتری دارند، دچار سنگ کلیه میشوند که میتواند به نارسایی کلیوی نیز منجر گردد. با وجود آنکه حساسیت همه افراد به کلسیم اگزالات یکسان نیست؛ اما دریافت ویتامین Cهمزمان و کمبود ویتامین B6 میتواند حساسیت به این ماده را افزایش دهد.
افرادی که دچار مشکل کمبود باکتریهای مفید گوارشی هستند، همچون اگزالوباکتر فرمیژنز نیز بهتر است ریواس مصرف نکنند. چنانچه ریواس به میزان کافی و متعادل مصرف گردد، نهتنها افراد دچار مسمومیت غذایی نشده، بلکه میتوانند از خواص این گیاه استفاده کنند. همچنین پختن ریواس و استفاده از آن در غذاهای پخته شده نیز سبب کاهش اگزالات تا ۸۷ درصد میگردد.