منظور از قدرت کلام، استفاده به جا و درست از لغات و همچنین انرژی مناسب در گفتار است. چه خوب است که از سنین پایین تر تمرینات لازم برای ایجاد قدرت در کلام را به کار ببندیم، اگر از سن نوجوانی این تمرینات را خوب انجام دهیم در بزرگسالی قدرت کلام ما چندین برابر خواهد بود. تمرین هایی که در این پست تک کارت در ادامه آمده است به شما کمک می کند تا کلامی قدرتمند داشته باشید.
فهرست مطالب
افزایش دایره لغت
همیشه با افرادی روبرو می شویم که یکی از اصلی ترین دغدغه های آنها ضعیف بودن دایره واژگان است. بدون شک اگر شما در حین صحبت کردن بتوانید از لغات و کلمات متنوعی بهره بگیرید کلام شما بسیار زیباتر و دلنشین تر جلوه خواهد کرد. اکنون زمان آن رسیده که به صورت ویژه فکری برای گسترش دایره واژگان کنیم. پس دست به کار می شویم و تمرین چند مرحله ای که به همین منظور طراحی شده است را آغاز می کنیم.تک کارت
در مرحله اول لازم است مکالمات روزمره خود را ضبط کنید
اگر در حال مکالمه با تلفن یا با دوست و یا اعضای خانواده هستید لطفا با استفاده از دستگاه ضبط صدا و یا تلفن همراه خود مکالمه خودتان را ضبط کنید. مراقب باشید تا در حین مکالمه به دستگاه ضبط صوت توجهی نکنید.
در مرحله دوم صدای ضبط شده را گوش کنید
کلماتی که در صحبت شما بیش از یک بار تکرار شده اند را با ذکر تعداد تکرارشان یادداشت کنید. همچنین لغات و عباراتی که تقریباً در تمامی مکالمات شما وجود دارند را هم بنویسید.
در سومین مرحله لازم است مترادف یابی کنید
برای واژه های نوشته شده جایگزین های مناسبی پیدا کنید. بنابراین به فرهنگ لغات مراجعه کنید. وب سایت واژه یاب این کار را برای شما راحت کرده است. کافی است کلمه مورد نظر را در کادر موجود در این وب سایت وارد کنید تا تمامی مترادف ها را به شما نمایش دهد.تک کارت
در مرحله چهارم کلمه مترادف مناسب را انتخاب کنید
اکنون با خودتان قرار بگذارید تا از این به بعد تنها از کلمه مترادف انتخاب شده به جای واژه اصلی استفاده کنید. با انجام این کار شما از لغات و اصطلاحات متنوعی در صحبت خود استفاده کردهاید که باعث زیبایی در کلام شما می شود.
به عنوان مثال من تا اینجا چندین بار از لغت، کلمه، واژه، عبارت و اصطلاح استفاده کردم. همچنین چندین بار از گفتار، بیان، صحبت و کلام استفاده کردم. این تنوع را از همین تمرین ساده بدست آورده ام.
توجه به کلام دیگران
از این به بعد تیز حس باشید. به صحبت افراد، خوب دقت کنید. واژه ها و جملات زیبایی که دیگران استفاده می کنند را خوب به خاطر بسپارید. چندین بار تکرار کنید تا در ذهن شما ثبت شود. اکنون سعی کنید از همین واژه ها و جملات جدید و زیبا در صحبتتان استفاده کنید.
لحن گفتاری
کلامی قدرتمند و زیباست که لحن مناسبی داشته باشد. اگر کلام فاقد لحن باشد، مخاطب شما خیلی سریع از گوش دادن و توجه به صحبت شما خسته می شود.تک کارت
منظور من از لحن، آهنگ کلام است. در حین صحبت کردن باید مراقب آهنگ صحبتمان باشیم. کافی است صحبت ما یکنواخت باشید. در عرض چند دقیقه از نظر شخص مقابل، بسیار خسته کننده خواهیم بود. در حین صحبت کردن باید با تن صدای خود بازی کنیم. به این معنی که صدای ما بطور مرتب بالا و پایین شود. لحظه ای با تن بالای صدا صحبت کنیم و لحظه بعد صحبت را با تن پایین صدا ادامه دهیم.
برای دست یافتن به این مهارت لازم است تمرین خاصی را انجام دهیم. یکی از بهترین تمرین های ایجاد لحن، کلام آهنگین است. یکی از ترانه های کودکانه را که خوب بلد هستید را بخوانید. مثلاً ترانه تولدت مبارک حالا سعی کنید صحبت های عادی و عامیانه خود را که در منزل انجام می دهید را در قالب آهنگ تولدت مبارک بیان کنید.
مسلماً اولین مراحل کمی دشوار به نظر می رسد. لطفاً تلاش کنید و ادامه دهید. با این کار شما لحن خوبی را در صحبت های خود خواهید ساخت. چون ذهن شما تن بالا و پایین صدا را تجربه می کند.
قصه گویی…
تمرین مشدّد خوانی
تمرین خودکار
تا این مرحله، توانستیم هوش کلامی خود را تقویت کنیم به نحوی که دچار گم شدن کلمات نشویم. سپس توانستیم با استفاده از تمرین مکالمه تلفنی و دقت به گفتار دیگران، از واژه های زیبا در کلام استفاده کنیم. با کمک تمرینات افزایش دایره لغات، تنوع کلمات مورد استفاده در صحبت را بیشتر کردیم.
لحن و آهنگ کلام را هم یاد گرفتیم…
اکنون در تک کارت زمان آن رسیده که در کنار تمامی این ویژگی های کلامی، انرژی کلامی خود را هم افزایش دهیم. یکی از علت های بی انرژی بودن کلام، استفاده نکردن از تمام ظرفیت اندام های کلامی در حین صحبت کردن است. طی تحقیقی که انجام شده متوجه شدیم اغلب ما ایرانی ها، در حین صحبت کردن، لب و دهان را به اندازه کافی باز نمی کنیم. یعنی ماهیچه های فک، در حین صحبت فعالیتی انجام نمی دهند. این عدم فعالیت باعث نبود انرژی در صحبت ما می شود.
با کمک تمرین خودکار، انرژی کلامی ما چندین برابر شده به نحوی که صحبت ما همیشه برای دیگران جذاب و دلنشین باشد. نحوه انجام این تمرین به این صورت است: