اخبار نیشابور, نیشابور, وایرال

اینترنت ۵G

اینترنت 5G

از سال ۲۰۱۹ فناوری جدید اینترنت ۵G معرفی شد و از آن سال تا کنون کاربران در سرتاسر جهان چشم انتظار هستند تا ببینند این اینترنت چطور است و به خاطر اینکه سالیان قبل اینترنت ۴G معرفی شد و در تمام مناطق جهان در دسترس بود کاربران توقع داشتند سریع تر فناوری اینترنت پر سرعت ۵G را دریافت کنند و اکثر گوشی ها بعد از سال ۲۰۲۰ به این فناوری مجهز است و حالا فقط مانده راه اندازی اینترنت ۵G توسط اپراتورهای ارائه دهنده خدمات اینترنت. با تک کارت همراه باشید تا بیشتر در مورد اینترنت نسل پنجم و ویژگی ها و ضررهای آن بدانیم.

فهرست مطالب

یکی از مهیج ترین کلیپ هایی که در جام جهانی منتشر شد و حدود ۱۲میلیون بازدید داشت تست سرعت اینترنت در ورزشگاه های قطر بود که سرعتی فراتر از حد تصور کاربران رو برآورده می کرد و تمام محل ها به اینترنت پر سرعت ۵G مجهز شده بود و طوری بود که با اپلیکیشنی که فیفا برای جام جهانی تدارک دیده بود می توانستید گوشی خود را سمت بازیکنان در حال حرکت بگیرید و بلافاصله نام و اطلاعات بازیکن و بازی را مشاهده کنید و به قدری سرعت اینترنت بالا بود که بدون هیچ پینگ (تاخیر) می توانستید حتی در پاسکاری های پر سرعت بازیکنان بلافاصله تمام اطلاعات را مشاهده کنید.
این کلیپ ها که منتشر شد عطش اینترنت پر سرعت را برای کاربران صد برابر کرد و همه ثانیه شماری می کردند که این فناوری زودتر همه گیر بشود و در حال حاضر در تمام شهرهای بزرگ و کشورهای پیشرفته ی جهان قابل دسترسی است. اما ایران هم از این ماجرا چندان عقب نیست و اپراتورهای ارائه دهنده ی خدمات اینترنتی شروع کردند به ساخت زیر سازی ها و آوردن فناوری به ایران. با وجود تمام محدودیت های اعمال شده در دسترسی کاربران به اینترنت آزاد، باز هم برای همه جذاب است از آن حداقلی که استفاده می کنیم به بهترین شکل بهره ببریم.

اینترنت ۵G در نیشابور

خوشبختانه شهرستان نیشابور طبق معمول همیشه جزو شهرستان های پیشرو در علم و تکنولوژی است و با همکاری با اپراتور ایرانسل توانست به عنوان اولین شهرستانی که در حال حاضر مرکز استان نیست و در آینده قرار است مرکز استان خراسان مرکزی شود، فناوری ۵G را به شهرستان آورده و در حال حاضر چندین سایت راه اندازی شده است و قرار است تا اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ تمام مناطق شهری در این شهرستان به اینترنت پر سرعت ۵G مجهز بشوند.تک کارت

اینترنت ۵G چیست

پیش از هر چیز باید بدانید که حرف G به معنای Generation یا نسل است. نسل پنجم شبکه تلفن همراه‌، استانداردهای پیشنهادی برای نسل جدید ارتباطات بی سیم است که پس از نسل چهارم شبکه تلفن همراه حال حاضر ارائه می‌شود. این نسل جدید، سرعت دانلود و آپلود بیشتری دارد و ارتباطات باثبات‌تری را به ارمغان می‌آ‌ورد.
فناوری ۵G خدمات اینترنت چند گیگابایتی و بی سیم را در خانه یا محل کار شما، بدون نیاز به WiFi، فعال می‌کند. دسترسی بی‌سیم سطوح جدیدی از رقابت را بین ISP ها(شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت) و اپراتور‌ها، برای محاسبات ابری، خدمات جدید با تاخیر بسیار کمتر، بازی و موارد دیگر، ایجاد می‌کند.
حضور انبوهی از پهپادها را تصور کنید که برای مأموریت‌های نجات به کار گرفته می‌شوند، یا انبوهی از اتومبیل‌های خودران که برای ارتباط با یکدیگر و بررسی لحظه‌ به‌ لحظه ترافیک و وضعیت خیابان‌ها به اینترنت بسیار پرسرعت نیاز خواهند داشت. اینترنت ۵G در عملیاتی شدن این  ایده‌ها تاثیر بسزایی خواهد داشت.
 

خودروها

یکی از مهم‌ترین علت‌های رشد اینترنت ۵G، خودروهای خودران اینترنت ۵G خواهند بود. این خودروها به شبکه‌هایی با کم‌ترین تاخیر نیاز دازند تا بتوانند اطلاعاتی مانند مدیریت فضای ابر و محتوای چندرسانه‌ای را تبادل کنند. گزارش‌های ABI Research نشان می‌دهد در آینده ۶۷ میلیون حساب کاربری، به خودروهایی اختصاص خواهد یافت که از ۵G پشتیبانی می‌کنند. براساس این گزارش، سه میلیون از این خودروها، مربوط به ارتباطاتی با زمان تاخیر کم خواهد بود.در هر صورت می‌توان گفت که نسل پنجم شبکه تلفن همراه در انواع و اقسام زمینه‌ها، کاربردهای متنوعی خواهد داشت .تک کارت
 

واقعیت مجازی

سرعت دانلود اینترنت ۵g می تواند موجب پیشرفت‌های بسیاری در حوزه واقعیت مجازی و استریم ویدئو شود. به‌تازگی شرکت هوآوی توانسته یک ویدئوی ۳۶۰ درجه که به‌صورت زنده و بر بستر شبکه ۵g است را نمایش دهد.
 

اپلیکیشن‌ها

اپلیکیشن‌های مبتنی بر وب و فضای ذخیره ابری نیز از تکنولوژی ۵G بسیار بهره خواهند برد.
ال کدی گفته: “فضای ابر تبدیل به ضمیمه بی‌نهایت حافظه موبایل خواهد شد. هیچ وقت نباید نگران اتمام فضای موبایل خود باشید.”
اپلیکیشن‌های گوگل (اپلیکیشن‌های وب مبتنی بر فضای ابری که در جستجوگر گوگل به سرعت اجرا می‌شوند) از ۵G بهره زیادی می برند.

کارکرد اینترنت ۵G چگونه است؟

فناوری‌های جدید زیادی برای اینترنت  نت ۵G توسعه یافته که هنوز شرکت‌ها برای استفاده از یک فناوری ثابت و مشخص به توافق نرسیده‌اند و هر کدام از آن‌ها در حال آزمون‌ و خطا برای یافتن بهترین فناوری ممکن هستند. باندهای فرکانس بالا-از ۳.۵ گیگاهرتز تا ۲۶ گیگاهرتز و بالاتر ظرفیت زیادی دارند اما به دلیل پایین بودن طول موج آن‌ها، وسعت کمتری را پوشش می‌دهند و با موانع معمولی فیزیکی مثل دیوارها، این سیگنال‌ها قطع می‌شوند که در همین زمینه می‌توان به فناوری mmWave اشاره کرد که این شبکه سرعت اتصالات را به صورت فاحشی افزایش می‌دهد.
 

سرعت اینترنت ۵G

بی‌شک وقتی کاربران با مرورگر گوشی‌های هوشمند خود کار می‌کنند، سرعت نقش مهمی برای آن‌ها دارد.
فناوری ۵G نیامده است که ۴G را از میدان خارج کند؛ بلکه برای تقویت و بهبود آن آمده است تا سرعت جابجایی داده‌ها را از ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه، به ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و حتی بیشتر باشد.
کاربران در شبکه‌ی نسل پنجم می‌توانند ویدئوهای ۴K را به‌ راحتی  به صورت آنلاین مشاهده کنند یا پهنای باند ۱۰۰ گیگابایت بر ثانیه در اختیار داشته باشند.
 

سرعت اینترنت ۵G در مودم

رایج ترین روش دسترسی به اینترنت  فایو جی از طریق انواع تبلت، گوشی موبایل، دوربین سیم کارت خور و سایر تجهیزات سیم‌کارتی می‌باشد. مودم ۵Gهم یکی از این تجهیزات سیم‌کارت خور است که برای دریافت و استفاده اشتراکی از اینترنت ۵G کاربرد دارد.امواج شبکه های وای فای و شبکه های ۴G LTE در این بازه فرکانسی ۲۵ تا ۳۵ گیگاهرتز قرار دارند. با این امواج رادیویی، امکان پوشش مناطق نسبتا گسترده تحت شبکه با نرخ داده ۱۰۰ تا ۹۰۰ مگابایت در ثانیه وجود دارد که باند فرکانسی بالا در بازه ۳۰۰۱ تا ۱۰۰۰ قرار دارد.تک کارت
از آنجایی که سرعت اینترنت ۵G تا چند گیگابیت در ثانیه می‌رسد و شبکه های فایو جی از تاخیر و نوسان خیلی پایین و پایداری خیلی بالا برخوردارند، استفاده از بستر برای دسترسی به شبکه اینترنت در اماکن مسکونی، اداری، تجاری، آموزشی، دانشگاهی، تحقیقاتی، صنعتی، کافی‌نت ها، گیم‌نت‌ها، رستوران‌ها و هتل‌ها بسیار کارآمد است. در آینده نه چندان دور، در بسیاری از این اماکن، مودم ADSL، مودم TD LTE و سیستم‌های اینترنتی زمینی و ماهواره ای با انواع مودم پرسرعت جایگزین خواهند شد.
 

مقایسه اینترنت ۴G و۵G

می‌توان گفت اینترنت ۵G کامل کننده راه اینترنت ۴G است.
 
تفاوت سرعت اینترنت ۴G و ۵G  چقدر است؟
شاید اولین چیزی که باعث تمایز اینترنت ۵G و ۴G شود، سرعت آنها باشد.
شبکه ۴G اکنون و در بهترین شرایط فعلی به نصف ظرفیت اصلی خود؛ یعنی ۱۰۰ مگابایت بر ثانیه رسیده است!
در حقیقت میانگین جهانی شبکه نسل چهارم بین ۱۰ تا ۲۰ مگابایت در ثانیه تخمین زده شده است.
توسعه‌ دهندگان فناوری قول تست سرعت ۵Gدر کارهای روزمره را ۱۰ گیگابایت بر ثانیه را داده‌اند که این یعنی سرعت ۱۰۰ برابر بیشتری نسبت به نسل قبل دارد.

تفاوت تاخیر در نسل چهارم و پنجم چقدر است؟

زمان تاخیر در شبکه ۴G تا ۲۰۰میلی‌ثانیه اندازه گیری شده است و اگر میانگین آن را در نظر بگیریم حدود ۵۰ میلی‌ثانیه می‌باشد جالب است بدانید که متوسط زمان واکنش انسان به محرک بینایی ۲۵۰میلی‌ثانیه است!
زمان تاخیر برای شبکه ۵G تنها ۱ میلی‌ثانیه است البته که این هدف روی کاغذ فناوری ۵G است و تا رسیدن به آن راه درازی پیش رو داریم.
اگر شما از کاربران عادی اینترنت باشید، این سرعت بالا و تاخیر کم برای شما تفاوت زیادی ندارد اما همین زمان های کوتاه برای بسیاری از کاربران به شدت اهمیت پیدا می‌کند.
به طور مثال گیمر‌ها، برای بازی های آنلاین خود، حتی برای مقیاس های کمتر از ثانیه هم ارزش قائل اند.که برای تجربه بهتر از بازی خود بهتر است از بسته‌های گیمینگ اینترنت استفاده کنند.
تاخیر پایین فناوری ۵ جی مسئله‌ای است که باعث شده است مقوله پردازش ابری نیز در انتظار یک جهش فوق‌العاده باشد. تحقق این امر بدین معنا می‌باشد که کاربران اینترنت خانگی و صنعتی به  فضای ذخیره‌سازی و قدرت پردازش بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنند و هزینه آن‌هم نسبت به الان، کمتر خواهد بود.
در مثال دیگر، در دوربین های امنیتی مثل بانک طلا فروشی و نظامی که نیازمند دریافت تصاویر لحظه ای هستند، وجود این تاخیر بسیار کم می‌تواند اثر مثبتی داشته باشد.
 

تفاوت پوشش ۵G و ۴G چگونه است؟

پوشش فناوری ۵G نسبت به برادرهای بزرگ‌ترش یعنی ۴G، ۳G و حتی ۲G بسیار کمتر است.بر خلاف اینترنت ۴G که دکل های ارتباطی آن می‌توانستند در فاصله‌های چند کیلومتری از یکدیگر قرار بگیرند، شبکه ۵G، فرکانس بالا و طول موج پایین امواج را دارد که به همین دلیل فرستنده‌های ۵ جی را به جای برج‌های بلند باید در مکان‌هایی نزدیک به زمین در اندازه های کوچک‌تر، اما  فاصله کمتری نصب کرد!
امواج شبکه‌ی ۵G توانایی عبور از موانعی مثل درختان  و دیوار‌ها را ندارند؛ برای رفع این مشکل، فرستنده‌های ۵G را باید در کافی‌شاپ‌ها،و فرودگاه‌هاو پارک‌ها  نصب کرد.تک کارت
برنده ی رقابت پوشش بین شبکه‌های ۴G و۵G، مسلما ۴G است چون امواج ۴G نسبت به ۵G قوی‌تر می‌باشد و مسافت بیشتری را طی می‌کند. پس تلفن همراه شما زمان زیادی را صرف پیدا کردن شبکه نسل پنجم خواهد کرد و در نتیجه باتری بیشتری مصرف می‌شود.
در مجموع با در نظر گرفتن شرایط فعلی می‌توانیم بگوییم شبکه نسل پنجم مصرف انرژی بیشتری از شبکه نسل چهارم خواهد داشت.
 

مزیت های اینترنت ۵G که ۴G ندارد

سلول‌های کوچک (mmWave) (به ویژه در فرکانس‌ موج‌های میلی‌متری جدید که محدوده اتصال آن بسیار کوتاه می‌باشد) از ویژگی‌های اصلی شبکه‌های ۵G هستند. سلول‌های کوچک برای ایجاد اتصالی پیوسته، بنا به جایی که کاربران به اتصال نیاز دارند، در شبکه‌های خوشه‌ای مکمل به ماکرو توزیع می‌شوند که پوشش وسیعی نیز فراهم می‌کنند.
و چندی پیش شرکت کوالکام از نخستین آنتن مبتنی بر این فناوری رونمایی کرد. اما بهره‌گیری از این فناوری و نصب زیرساخت‌های مربوط به آن تا حد زیادی هزینه‌ بر است و هنوز شرکت‌ها به‌طور گسترده به استفاده از آن روی نیاورده‌اند.
میدانیم که  اینترنت ۵G سرعت به مراتب بالاتری از ۴G  دارد، ارسال و دریافت فایل‌های حجیم با سرعت بیشتری انجام می‌شود و زمان کمتری برای این کار لازم است، پس مصرف انرژی نیز کمتر است.
 

اینترنت اشیا (IoT)

باید گفت که تقریبا هر شی فیزیکی که امکان اتصال آن به اینترنت در آن وجود داشته باشد تا بتواند بدون نیاز به دخالت انسان به تبادل اطلاعات و داده ها در شبکه بپردازد و یا بتوان آن را از طریق اینترنت هدایت کرد، قابلیت تبدیل شدن به یک دستگاه اینترنت اشیا را دارد. یک لامپ رشته‌ای که به وسیله یک گوشی هوشمند قابل روشن و خاموش شدن باشد، یک دستگاه  اینترنت اشیا است.تک کارت
اینترنت اشیا به سرعت در حال پیشرفت است و فایوجی توسعه و استفاده بیشتر از آن را، تسریع خواهد بخشید. اینترنت اشیا از ۵G بهره خواهد برد، زیرا وضعیت این شبکه در بخش‌های تاخیر و پهنای باند، بهبود یافته است. بسیاری از کاربرد‌های اینترنت اشیا از فناوری اینترنت ۵G بهره خواهند برد. همچنین ۵G می‌تواند برخی از موارد و برنامه‌های کاربردی جدید و در حال توسعه را برای اولین بار به واقعیت تبدیل کند، مانند خودرو‌های متصل که به فناوری سریع و کم تأخیر نیاز دارند.
مطالعات انجام شده توسط IDC نشان می‌دهد که دستگاه‌های IoT، تا سال ۲۰۲۵ تولید بیش از نیمی از داده‌های جهانی را انجام می‌دهند. انتقال و استفاده از این داده‌ها به ظرفیت بی‌سیم ۵G نیاز دارد که ۱۰۰۰ برابر بیشتر از ۴G است.
به عنوان آخرین مزیت اعلام شده درباره اینترنت نسل پنجم می‌توانیم به ظرفیت بیشتر آن اشاره کنیم. هر روزه شاهد افزایش تعداد وسایلی که نیاز به اتصال به اینترنت را دارند هستیم پیش بینی شده که پیش بینی شده تعداد آن‌ها در یکی دو سال آینده به بیش از ۴۵ میلیارد برسد.
با توجه به افزایش روزانه‌ی این دستگاه ها، در‌آینده شبکه ۴G اینترنت توانایی پاسخگویی به این حجم از دستگاه ها برای اتصال به اینترنت را ندارد در صورتی که ظرفیت شبکه  فایو جی به خوبی پاسخگوی تعداد بالای این دستگاه‌ها است.

۵G و شبکه‌های قدیمی موبایل

در ادامه مرور کوتاهی بر تاریخ شبکه‌های قدیمی موبایل خواهیم انداخت:
۱G نسل اول شبکه‌های مخابراتی است که در سال ۱۹۷۹ راه‌اندازی شد و کاربران فقط می‌توانستند با یکدیگر مکالمه کنند و سرعت انتقال پایین بود.
۲G شبکه دوم مخابراتی است و در سال ۱۹۹۱ راه‌اندازی شد. این فناوری امکان انتقال صدای دیجیتالی با کیفیت را فراهم می‌کرد و امکان ارسال پیام و رومینگ نیز وجود داشت.
۳G در سال ۲۰۰۴ به گوشی‌ها راه پیدا کرد و کاربران برای اولین بار توانستند از اینترنت موبایل استفاده کنند و همین امر باعث به وجود آمدن اکوسیستم برنامه‌های موبایل شد.تک کارت
۴G سال ۲۰۱۱ راه‌اندازی شد و دنیا را تغییر داد. با این نسل، تجربه اینترنت پهن باند سریع، با معماری و پروتکل‌های شبکه یکپارچه وارد دنیای موبایل شد. در نسل چهارم بود که امکان استریم یا به اشتراک‌گذاری آنلاین ویدئو فراهم شد.
۵G برای اولین در سال ۲۰۱۹ راه‌اندازی شد. همانطور که در این مقاله اشاره کردیم، این فناوری داده تلفن همراه را به اینترنت اشیا و ارتباطات Mission Critical گسترش داد.
 

مهمترین تفاوت های اینترنت ۴G و ۵G

سرعت

یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های بین شبکه ۵G و ۴G، سرعت این دو نسل است. هر نسل نسبت به شبکه پیش از خود از سرعت بالاتری بهره می‌برد. ارتباطات ۵G نیز سرعت بیشتری در مقایسه با ۴G دارد. درواقع سرعت شبکه ۴G از نظر تئوری می‌تواند به حداکثر ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه برسد. ۵G این توانایی را دارد تا با بالاترین سرعت تئوری حدود ۲۰ گیگابیت بر ثانیه برسد. البته سرعت هر دو نسل از ارتباطات در دنیای واقعی به عوامل مختلفی بستگی دارد و می‌تواند متغیر باشد.
 

نرخ تاخیر

نرخ تاخیر، زمانی است که یک بسته اطلاعاتی بین دو نقطه طی می‌کند. نرخ تاخیر فعلی شبکه‌های ۴G حدود ۵۰ میلی ثانیه است؛ در حالی که این مقدار برای شبکه‌های ۵G تا ۱ میلی ثانیه کاهش پیدا کرده است. نرخ تاخیر کاهش یافته ۵G برای پردازش اطلاعات ابری بسیار حیاتی خواهد بود.
 

پوشش شبکه

حتی پس از گذشت یک دهه از ظهور ۴G، هنوز مناطق دورافتاده و روستایی زیادی در سراسر جهان هستند که از پوشش ضعیف ۴G برخوردارند. در طرف دیگر، فناوری ۵G به تازگی راه‌اندازی شده و طبیعی است که هنوز مناطق محدودی از شهرهای بزرگ در کشورهای توسعه‌یافته از آن پشتیبانی کنند. شاید چند دهه طول بکشد تا اینترنت ۵G به پوششی مشابه ۴G برسد.تک کارت
پس از راه‌اندازی کامل این فناوری در ایران (که در ادامه به آن خواهیم پرداخت)، دسترسی به این شبکه پرسرعت برای افراد بیشتری نسبت به شبکه ۴G امکان‌پذیر خواهد بود.
 

پهنای باند

شبکه ۵G پهنای باندی یا ظرفیت بسیار بیشتر نسبت به ۴G دارد؛ چون این شبکه به طور بهینه‌تری از موج‌های موجود استفاده می‌کند. ۴G از بخش باریک موج ۶۰۰ مگاهرتز تا ۲.۵ گیگاهرتز استفاده می‌کند.

مضرات اینترنت ۵G چیست؟

شبکه ۵G یکی ازفناوری‌های انقلابی محسوب می‌شود؛ اما چالش‌های زیادی بر سر راه پیشرفت و توسعه این فناوری وجود دارد.
این روز ها تلفن های همراه عزو جذا نشدنی زندگیمان شده اند تعداد ساعت هایی ک این گوشی ها نزدیک ما هستند باعث شده این نگرانی پیش بیاید که آیا آن ها موجب بیماری ما می‌شوند یا خیر؟
خب همانطور که میدانید هرچه طول امواج رادیویی کمتر باشد امکان ایجاد سرطان و مشکلات پوستی نیز بالاتر میرود
که اینترنت فایو جی نسبت به نسل های دیگر خود طول موج کمتری در حدود ۶۰۰ تا ۲۶۰۰ مگاهرتز دارد با این که این عدد همچنان در محدوده طول موج امواج رادیویی قرار دارد، باز هم موجب نگرانی کاربران استفاده کننده از سیمکارت های ۵G  می‌شود.تک کارت
البته گفتنی است این نوع از نگرانی‌ها جدید نیست و تا پیش از عرضه نسل پنجم اینترنت همراه نیز برخی از نهادهای ارزیابی کننده مانع ایجاد دکل های مخابراتی در نزدیکی مدرسه ها بیمارستان ها و مکان های پر رفت و آمد می‌شدند حال لازم است نکته ای را بدانید.(Specific absorption rate)  نرخ جذب ویژه است.
 

حال SAR چیست؟

SAR به معنای میزان جذب انرژی به بدن توسط گوشی های همراه است که اعلام شده این عدد باید کمتر از ۲ باشد
گوشی های ۲G , 3G , 4G GSM هم باید از لحاظ SAR مورد ارزیابی قرار بگیرند زیرا محققان فناوری اینترنت ۴G و حتی۳G را موجب بروز سرطان مغز، کاهش باروری و سردردهای مزمن در کودکان می‌دانستند.
سازنده های گوشی های همراه برای اثبات ایمن بودن تلفن خود این عدد را اعلام می‌کنند که به عنوان مثال گوشی عدد SAR گوشی آیفون XS برای سر و بدن ۰.۹۹ وات بر کیلوگرم است. سازمان جهانی اعلام کرده به دلیل این که گوشی های اینترنت ۵G نیازمند فرستنده های زیاد و نزدیک به کاربران هستند پس مواجهه ی مستمر و شدید میزان خطر های احتمالی ناشی از امواج الکترومغناطیس را بالاتر می‌برد.

۵/۵ - (۳ امتیاز)

دیدگاهی در مورد “اینترنت ۵G

  1. سیاوش گفت:

    به چه درد ایرانیا میخوره؟

  2. نمی دونم گفت:

    با این همه محدودیت تو اینترنت که گذاشتن چه فرقی داره برای ما ایرانیای بدبخت
    کاش خدا قبل این که ما رو می آفرید می پرسید زیر بار حرف کدوم مسئولین می خواین برین
    یه سوال کرد کدوم کشور رو دوست داری من گفتم ایران نمی دونستم فقط کشورش خوبه نه مسئولینش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *