آشنایی با نیشابور, گردشگری, نیشابور

خرو نیشابور

خرو نیشابور

روستای خرو (خور) نیشابور با آب‌و‌هوایی خوش، معماری پلکانی و منظره‌ های تماشایی به ماسوله خراسان معروف شده است. انصافاً باید گفت آوازه‌ای که خرو در بین دیگر روستاهای پلکانی ایران دارد، بی‌دلیل نیست. این روستا در کنار جاذبه‌ هایی که به آن‌ها اشاره کردیم، باغ ‌های سر سبزی دارد که خوشمزه‌ترین میوه‌های ایرانی در آن پرورش می‌یابد. دو آبشار خروشان، چندین جویبار با آبی روان، کوه‌ های سر به ‌فلک ‌کشیده و طبیعتی سرسبز از دیگر جاذبه ‌های این روستا به حساب می‌آید. به‌لطف این شرایط گردشگران بی‌شماری را سراغ داریم که از گوشه ‌و ‌کنار ایران، راه روستا خرو را در پیش می‌گیرند. برای اینکه گردشگری در این روستا بیشتر به شما خوش بگذرد، اطلاعات جالبی درباره گشت ‌و‌ گذار در خرو شهرستان نیشابور فراهم کرده‌ایم. به شما قول می‌ دهیم مطالعه این مطلب هوای سفر به خرو را در سرتان بیندازد.

فهرست مطالب

قبل از اینکه با هم ببینیم خرو کجاست اجازه دهید این توضیح را بدهیم که منظور ما در این مطلب، روستای خرو نیشابور است. دلیل این توضیح آن است که روستای دیگری با نام خرو در حدود ۲۵ کیلومتری طبس وجود دارد. این روستا آب ‌و‌ هوایی خوش دارد و یکی از منطقه‌ های ییلاقی اطراف طبس به حساب می‌آید. با این حال روستایی که از آن صحبت می‌ کنیم در نیشابور واقع شده است. این روستا در جاده مشهد به سمت نیشابور خودنمایی می‌ کند.
اگر دقیقاً می‌ خواهید بدانید خرو کجاست، باید بگوییم این روستا در ۲۰کیلومتری نیشابور قرار دارد. به ۲۰‌کیلومتری نیشابور که رسیدید، باید مسیر خود را از جاده اصلی به جاده فرعی تغییر دهید. این تغییر مسیر چیزی حدود ۶ کیلومتر طول می ‌کشد. جاده فرعی را باید ادامه دهید تا چشمتان به روستا روشن شود. به این نکته نیز اشاره کنیم که این روستا در بین اهالی منطقه با نام روستای خرو علیا نیز معروف است.
 

تاریخچه روستای خرو نیشابور

برای آشنایی با تاریخچه روستا خرو کافیست نگاهی به کتب باستانی بیندازید. جالب است بدانید نام روستای خرو علیا در کتاب ‌های تاریخی مهمی مانند اسرار التوحید، منتخب السیاق، معجم‌البلدان، تاریخ نیشابور و تاریخ بیقهی مشاهده می‌شود. در تمامی این کتاب‌ ها از خرو به‌‌عنوان یکی از مهم‌ترین روستاهای خراسان یاد شده است. در نتیجه به‌راحتی می‌توان نتیجه گرفت با روستایی روبه‌رو هستیم که تاریخچه ‌ای غنی و کهن دارد. جالب‌تر اینکه نام ریشه واژه خرو به ادبیات زرتشت باز می‌گردد. خرو در این زبان به معنای مشرقی ‌ترین سرزمین است. این واژه معنای جایگاه روشنایی خورشید هم می‌دهد. از قرار معلوم در روزگاران بسیار دور، اهالی منطقه، مسیر خورشید را در این روستا رصد می‌کردند. به همین دلیل نیز این روستا به‌عنوان جایگاه روشنایی خورشید شناخته می ‌شود.
به‌ دلیل تاریخچه غنی روستا، اهالی این منطقه پایبند به رعایت آداب ‌و ‌رسوم‌های قدیمی‌ هستند. مردمان خرو از هر فرصتی برای دیدوبازدید و صله رحم کمک می‌گیرند. شب‌نشینی‌های زمستانی، جشن‌های نوروزی، مراسم شب چله و کله ‌گرگی از مهم‌ ترین رسم ‌هایی است که اهالی خرو انجام می‌ دهند.

معماری روستای خرو نیشابور

گردشگرانِ علاقه ‌مند به گشت ‌و‌ گذار در روستاهای دیدنی ایران در جریان هستند که این روستاها عموماً‌ با توجه به طبیعت اطراف شکل‌ گرفته ‌اند. برای نمونه می ‌توان به روستا خرو اشاره کرد. این روستا در دامنه قله شیر باد و کوه ‌های سر به ‌فلک ‌کشیده بینالود قرار دارد. همسایگی روستا با دامنه کوه باعث شده تا معماری کلبه‌های آن به صورت پلکانی انجام شود. به همین دلیل نیز به خرو، ماسوله خراسان می‌گویند. همان ‌گونه که می‌دانید در معماری پلکانی، سقف خانه ‌ای که در ارتفاعی پایین ‌تر قرار گرفته به حیاط خانه بالایی تبدیل می‌شود. این سبک از معماری ارتباط میان همسایه ‌ها را نزدیک ‌تر می ‌کند؛ در نتیجه در کنار زیبایی، همدلی بیشتری میان اهالی روستا ایجاد می‌ شود.
 

جاهای دیدنی روستای خرو نیشابور

خرو یکی از جاهای دیدنی شمال شرق ایران است که اگر بخواهیم به تمامی آن ‌ها بپردازیم، مثنوی هفتاد من ‌کاغذ می‌شود. با این حال مکان ‌هایی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم در گروه زیباترین جاهای دیدنی این منطقه قرار می‌‌گیرد.
 

آبشار خرو

در منطقه‌ای که روستای خرو علیا قرار دارد، چندین آبشار خروشان خودنمایی می‌کند. مهمترین این آبشارها با نام خرو شناخته می‌شود. آبشار خرو در ۸کیلومتری شمال شهرستان خرو جا خوش کرده است. این آبشار در بین دره‌ای زیبا قرار دارد و آبی خروشان در آن روان است. آبشاری که از آن صحبت می‌کنیم فاصله کمی با آبشار درود دارد. این آبشار یکی از جاهای دیدنی نیشابور است. اگر راهی خرو شدید و هوس آبشارگردی به سرتان زد، گردشگری در آبشار خرو را به برنامه سفر خود اضافه کنید.
 

آبشار رودمیان

رودخانه‌ای خروشان با نام رودمیان در حوالی خرو جریان دارد. این رودخانه به منطقه خرو که می‌رسد آبشاری زیبا را در صخره‌های اطراف این ناحیه تشکیل می‌دهد. این آبشار که با نام رودمیان شناخته می‌شود، یکی از جاهای دیدنی روستای خرو است.

آبشار شش آب

اهالی خرو آبشار تماشایی دیگری نیز با نام آبشار شش آب دارند. این آبشار با نام آبشار ششو، آبشار شاه آب و آبشار بزرگ نیز شناخته می‌شود. قضیه نام‌گذاری این آبشار به رودهای اطراف خرو باز می‌گردد. در این منطقه حدود شش رودخانه کوچک‌و‌بزرگ روان است. این رودها به هم می‌پیوندند و آبشاری بزرگ را تشکیل می‌دهند. به همین دلیل نیز به این آبشار، آبشار شش آب گفته می‌شود.
 

بقعه چشمه علی

در ۴‌کیلومتری شمال شرقی روستا، دو رودخانه به هم می‌پیوندد و در نزدیکی محل تلاقی این روخانه‌ها بقعه سنگی خودنمایی می‌کند. در این بقعه سنگی چشمه‌ای جوشان وجود دارد. اهالی خرو بر این باور هستند که امام رضا (ع) از این مکان گذر کرده‌اند. آب این چشمه بسیار خنک و گواراست. مکان اطراف بقعه چشمه‌علی طبیعتی دل‌انگیز دارد که جان می‌دهد برای گردشگری.
 

بوستان حاج قره

خرو روستایی است که به دو محله علیا و صفلی تقسیم می‌شود. در بین ایندو منطقه بوستانی زیبا خودنمایی می‌کند که به آن بوستان حاج قره می‌گویند. بوستانی که از آن صحبت می‌کنیم، چشم‌اندازی بسیار تماشایی به باغ‌های میوه دارد. جالب است بدانید بالای تپه‌ای که در همسایگی بوستان حاج‌قره قرار دارد یکی از مکان‌های مذهبی برای اهالی منطقه به حساب می‌آید. بر اساس باورهای قدیمی، بانویی پرهیزگار در حال فرار از دست دژخیمان در این منطقه ناپدید می‌شود. به همین دلیل تخته‌سنگ‌های این ناحیه و درخت طاغونی که در روی این تپه قرار دارد به جایگاهی با ارزش معنوی در بین اهالی منطقه تبدیل شده است.
 

گذرگاه تاریخی خرو به زشک

برای شما از تاریخچه غنی خرو گفتیم. به همین دلیل با گشت‌و‌گذار در خرو احساس می‌کنید که از تونل تاریخ گذر می‌کنید. گذرگاهی تاریخی بین خرو و زشک (منطقه‌ای خوش آب‌و‌هوا)، کشیده شده است. از قرار معلوم در روزگاران بسیار دور، لشکریان تاتار پس از فتح توس، حمله خود را از این گذرگاه به سمت نیشابور در پیش می‌گیرند. با این حال شیردلان خرو در این گذرگاه راه را بر دژخیمان می‌بندند. در این منطقه نبردی جانانه میان سپاه تاتار و جوانمردان خرو در می‌گیرد. در این نبرد تعداد بی‌شماری از دژخیمان توسط پهلوان‌های خرو به هلاکت می‌رسند. گذرگاه تاریخی خرو به زشک اکنون شرایطی آرام دارد که جان می‌دهد برای گردشگری. این روزها گذرگاه تاریخی خرو به زشک، ارتباط بین دشت‌های شمالی و جنوبی رشته‌کوه بینالود را فراهم کرده است.

رباط قلعه

رباط قلعه روستای خرو علیا، رباطی قدیمی است که چهار اتاق دارد. این رباط با سنگ ساخته شده و تاریخ تأسیس آن به دوران صفویان بازمی‌گردد. رباط قلعه برای اسکان زائران امام هشتم بنا شده است. این رباط قدیمی در محل تلاقی مسیر زشک‌ و جاغرق خودنمایی می‌کند.
 

غارهای پیرامون روستای خرو

به گردشگران ماجراجویی که دلشان برای غارنوردی تنگ شده، گشت‌و‌گذار در غارهای اطراف روستای خرو نیشابور را پیشنهاد می‌کنیم. در اطراف این روستا کوه‌های زیادی وجود دارد. در بسیاری از این کوه‌ها، غارهای تنگ‌و‌تاریکی جا خوش کرده‌اند. غار رودخانه کوچک، غار رودمیان و غار تیغ سفید از مهم‌ترین غارهای اطراف خرو به حساب می‌آید. جالب است بدانید در این ناحیه برجی باستانی با نام تیغ قلعه وجود دارد. جالب‌تر اینکه در روزگاران بسیار دور، زمانی که دژخیمان قلعه را محاصره می‌کردند، اهالی این قلعه از راهی مخفی به رودخانه نزدیک آن می‌آمدند تا آب لازم را به ساکنان قلعه برسانند.
 

قنات‌های روستای خرو

خرو یکی از معروف‌ترین روستاهای ایران به‌لحاظ داشتن قنات‌های پرآب است. در این ناحیه حدود ۱۷ قنات پرآب وجود دارد. برای بازدید از یکی از معروف‌ترین قنات‌های روستا می‌توانید به خانه‌ای قدیمی در دل آبادی بروید. از داخل این خانه به قناتی در دل زمین راه پیدا می‌کنید. معماری هنرمندانه این قنات از اهمیت آب در بین مردمان خرو قدیم حکایت دارد.
 

سوغات روستای خرو علیا

امکان ندارد جایی از ایران آب‌و‌هوایی خوش داشته باشد و در آن خبری از باغ‌های پر از میوه نباشد. به همین دلیل خوراکی‌های خوشمزه به‌عنوان سوغات اصلی خرو شناخته می‌شود. خرو اهالی هنرمندی نیز دارد؛ در نتیجه در کنار میوه‌های خوشمزه، با دستی پر از صنایع‌دستی بازمی‌گردید. در ادامه به محبوب‌ترین سوغات خرو اشاره می‌کنیم.

آلو بخارای خرو

جالب است بدانید خرو به پایتخت آلوی ایران معروف است. آلوهایی در این منطقه کشت می‌شود که نظیرشان را در جای دیگری پیدا نمی‌کنید. جالب‌تر اینکه در کنار آلو، مشتقات دیگر آن مانند لواشک و آب آلو در خرو فروخته می‌شود. آلوی خرو به آلو بخارا معروف است. این آلو در ایران خشک می‌شود تا از خرو به کشورهای پاکستان، بنگلادش و امارات متحده عربی صادر شود. مجموع صادرات آلو بخارا و مشتقات آن سالانه بیشتر از ۱۷۰۰ تن است. به همین دلیل حیف است که راهی خرو شوید و دهانتان را با آلوهای آبدار این منطقه ترش‌و‌شیرین نکنید.
علاقه‌مندان تنقلات ترش بهتر از ما می‌دانند که حساب لواشک آلو از دیگر لواشک‌ها جداست. به‌ خصوص اگر این لواشک با آلو بخارا درست شده باشد. اگر اهل لواشک هستید، به شما این نوید را می‌دهیم که خرو پایتخت لواشک ایران است. از آنجایی که ماندگاری لواشک بیشتر از آلو تازه است، می‌توانید به جای آلو، لواشک آلو بخارا به عنوان سوغات نیشابور به منزل ببرید.
 

سایر محصولات باغی

روستای خرو نیشابور در کنار آب‌و‌هوای خوش، خاک حاصلخیزی دارد. در نتیجه شرایط برای کشت خوشمزه‌ترین میوه‌های ایران در این روستا مهیاست. گوشه‌و‌کنار این روستا سرشار از باغ‌های میوه‌ای است که برای عابران خودنمایی می‌کنند. در این باغ‌ها هر میوه‌ای که فکرش را بکنید از گیلاس و هلو گرفته تا سیب و گلابی کشت می‌شود. به همراه این میوه‌های خوشمزه، خرو کانون کشت گردو است. به میوه‌های خوشمزه‌ای که اشاره کردیم،‌ گلابی را هم اضافه کنید.
 

عسل ناب

حتماً‌ شما هم شنیده‌اید که می‌گویند عسل هم دواست و هم غذا. کندوهای زنبور عسل در اطراف خرو وجود دارد. زنبورهای این کندوها شهد شیرین گل‌هایی که در دل کوه‌های بینالود پرورش می‌یابند را جمع می‌کنند. به همین دلیل یکی از ناب‌ترین عسل‌های ایرانی در خرو تولید می‌شود. عسل این منطقه در کنار فایده‌های خوراکی، خاصیت‌های دارویی بی‌شماری دارد. پیشنهاد می‌کنیم اگر راهی خرو نیشابور شدید، حتماً عسل‌های مختلف این روستا را به‌عنوان سوغات به شهرتان ببرید.

گیاه ریواس

ریواس از آن دسته سبزیجات خوشمزه‌ای است که خاصیت‌های سودمند بی‌شماری دارد. نیشابور مهد کشت بهترین ریواس ایران است. در خرو تا دلتان بخواهد ریواس‌های ترش و خوشمزه کشت می‌شود. اگر راهی این روستا شدید، حتماً ریواس و مشتقات آن مانند آب ریواس را تهیه کنید.
 

سبدهای حصیری و محصولات دستباف

خرو مردمانی هنرمند دارد. اهالی این روستا قالیباف‌های چیره‌دستی هستند. در کنار قالیبافی، گلیم‌های خوش‌بافت و چاقوهای آبدیده از صنایع‌دستی است که توسط هنرمندان خرو به گردشگران عرضه می‌شود. به سوغاتی که اشاره کردیم، سبدهای حصیری را نیز باید اضافه کنید.
 

اقامت در روستای خرو نیشابور

جاذبه‌های گردشگری خرو، آوازه این منطقه را به گوش گردشگران رسانده است. به همین دلیل این روستا روزبه‌روز رونق گردشگری بیشتری پیدا می‌کند. با این حال به‌رغم محبوبیت این منطقه در نزد گردشگران، در خرو خبری از هتل یا مسافرخانه نیست. خوشبختانه جایی برای نگرانی وجود ندارد؛ زیرا در خرو چندین سوئیت برای اقامت گردشگران در نظر گرفته شده است. از طرف دیگر اهالی روستا با کمال‌میل در ازای مبلغی منصفانه اتاق و امکانات اقامتی در اختیار گردشگران قرار می‌دهند. نیشابور فاصله چندانی با خرو ندارد؛ در نتیجه می‌توانید پس‌ از گشت‌و‌گذار در این روستا، سری به نیشابور بزنید و در هتل‌های این شهر زیبا شب را به صبح برسانید.

مسیر دسترسی به روستای خرو نیشابور

برای رسیدن به خرو باید راه جاده مشهد نیشابور را در پیش بگیرید تا به حدود ۲۰کیلومتری این جاده برسید. سپس جاده فرعی به سمت خرو را ادامه دهید. این مسیر شاید کمی پرپیچ‌و‌خم به‌ نظر برسد. با این حال جاذبه‌های خرو به‌اندازه‌ای است که ارزش دارد رنج سفر را به جان بخرید. از آنجایی که با منطقه‌‌ای کوه‌پایه‌ای روبه‌رو هستید، پیشنهاد می‌‌کنیم حتماً کفش و لوازم مخصوص کوه‌پیمایی همراه داشته باشید. لازم به ذکر است در مسیر پنجراه نیشابور، خودروهای سواری صف کشیده‌اند تا گردشگران را به خرو برسانند.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

دیدگاهی در مورد “خرو نیشابور

  1. rahil گفت:

    خیلی زیباست

  2. حمید نوردهی گفت:

    خیلی جای زیبایی هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *